CESI Logo

Novosti

 • Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena

  Uslijed trenutnih događanja u Gradu Zagrebu te generalno hrvatskom društvu, pozivamo Vas na press konferenciju  Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena koja će se održati u ponedjeljak, 9. listopada 2017. u 10 sati, u prostoru organizacije RODA - Roditelji u akciji (ul. Jurja Žerjavića 10, Zagreb)

  Cilj press konferencije je predstavljanje Otvorenog pisma javnosti kojim se prokazuje namjere ultrakonzervativnih grupacija u Hrvatskoj.

  Pročitajte više

 • Anti-Gender Campaigns in Europe: Mobilising against Equality

  Nova knjiga "Anti-Gender Campaigns in Europe: Mobilising against Equality", urednika Romana Kuhara sa Sveučilišta u Ljubljani i Davida Paternotte-a sa Universite Libre de Bruxelles, donosi prikaz situacije u Republici Hrvatskoj autora Amira Hodžića i Aleksandra Štulhofera.

  Pročitajte više

 • VRAG ODNIO ŠALU! - PRIRUČNIK ZA ZAGOVARANJE SEKSUALNIH I REPRODUKTIVNIH PRAVA I ZDRAVLJA U SVJETLU NEOKONZERVATIVNIH NAPADA

  U publikaciji dajemo prikaz organizacija s kojima smo surađivale i njihovih strategija djelovanja, ali i strategija koje su u proteklom periodu koristile različite grupe i platforme za promicanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u borbi protiv katoličkih fundamentalističkih organizacija i inicijativa. Neke od njih su usmjerene na promjene zakona, druge imaju mobilizacijske snagu za povećanje broja saveznika i uključivanje građanki i građana u zagovaranje za pravo na izbor, dok je trećima svrha ukazivanje na manipulacije klerikalnih i fundamentalističkih organizacija i demaskiranje njihovih poruka. Osim toga, dajemo i svoj doprinos jačanju argumentacije, osmišljavanju poruka i jezika koji promiče pravo na izbor. 

  Pročitajte više

 • Novi zakon treba osigurati da žene slobodno, odgovorno i samostalno odlučuju o rađanju djece

  CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini organizirali su okrugli stol "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće" 09. svibnja, na Dan Europe, u Novinarskom domu. Okrugli stol je bio značajan i koristan jer se problematici pristupilo s više aspekata i javnost je upoznata s postavljenim standardima i znanstvenim dostignućima te su ponuđena konkretna rješenja. Ostvarivanje temeljnog ljudskog prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece nije moguće realizirati bez dobre edukacije na znanstvenim temeljima, bez  pouzdane kontracepcije i bez mogućnosti prekida trudnoće u sigurnim uvjetima, poštujući u prvome redu autonomne odluke žene.

  Pročitajte više

 • Moja stvar moj izbor u Rijeci

  CESI u suradnji s Udrugom PaRiter organizira promociju kampanje "Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više" u Rijeci na Korzu (kod ex Pošte),  u srijedu 10.05. 2017. godine, od 12.30 do 14.30 sati.

  Pročitajte više

 • Zakon o pobačaju za 21. stoljeće

  CESI i Inicijativa liječnika/liječnica organiziraju okrugli stol 09.05. 2017. od 11 do 13 sati u Novinarskom domu, kojim namjeravaju potaknuti raspravu o novom zakonu i mogućim zakonskim rješenjima koja će pobačaj, ali i druga pitanja vezana uz reproduktivna prava i zdravlje regulirati na način primjeren znanstvenim dostignućima i vremenu u kojem živimo.

  Pročitajte više

 • Nasilne veze su bezveze

  U prostoru Čitaonice Kustošija u Zagrebu od 18.04. do 9.05. 2017. postavljena je izložba učeničkih radova pod naslovom "Nasilne veze su bezveze".

  Pročitajte više

 • Kao mačka oko vruće kaše III

  U trećem video blogu za mlade  "Kao mačka oko vruće kaše" govorimo o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece koje uključuje i pravo na pobačaj. 

  Pročitajte više

 • Finska- pozitivan primjer institucionalne borbe protiv diskriminacije

  Studijski posjet predstavnika i predstavnica hrvatskih institucija i organizacija civilnog društva finskim institucijama koje se bave suzbijanjem diskriminacije ili su na neki način zadužene za kreiranje antidiskriminacijskih politika održao se od 28. do 31. ožujka 2017. godine. 

  Pročitajte više

 • Kao mačka oko vruće kaše II

  U drugom video blogu za mlade  "Kao mačka oko vruće kaše" govorimo o pristanku na seksualni odnos.

  Pročitajte više

 • Preuzmite drugo izdanje biltena

  Izašao je drugi Bilten Projekta FREE - Ruralne žene i poduzetništvo, a možete ga preuzeti niže ispod teksta.

  Pročitajte više

 • Dostupnost pobačaja je pitanje ljudskih prava

  Dr.sc. Ivana Radačić u znanstvenom radu "Regulacija pobačaja - praksa Europske komisije za ljudska prava i Europskog suda za ljudska prava u svjetlu globalnih standarda" daje značajan doprinos informiranoj, znanstveno utemeljenoj raspravi o međunarodnopravnim obvezama država pri regulaciji pobačaja i implementaciji zakona u praksi.

  Pročitajte više

 • Kao mačka oko vruće kaše

  CESI provodi kampanju "Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više" kojoj je cilj informirati mlade i potaknuti promišljanje o pitanjima vezanim uz seksualnost, reproduktivna i seksualna prava i zdravlje.

  U okviru kampanje snimljena su tri video bloga pod nazivom  "Kao mačka oko vruće kaše", a u prvom govorimo o govorimo o kondomima, hormonalnim pilulama i hitnoj kontracepciji. 

  Pročitajte više

 • SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije organizira edukaciju za nove volonterke!

  SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije u svibnju će organizirati edukaciju za novu grupu volonterki.

  Pročitajte više

 • ILČIĆU ADIO

  Platforma 112 s posebnim zadovoljstvom pozdravlja ostavku Ladislava Ilčića, posebnog savjetnika za ljudska prava ministru vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske. Naime, članice Platforme 112 njegovu smjenu zahtijevale su od prvog dana objave ovog imenovanja.  Ladislav Ilčić tvrdi da je sam donio odluku jer će se kandidirati za gradonačelnika Varaždina na skorim lokalnim izborima, ali mi mu ne vjerujemo. Sasvim je jasno da je odlazak direktna posljedica noćnog marša povodom Dana žena na kojem su tisuće okupljenih tražile njegovu ostavku.

  Pročitajte više

<< < 2 3 4 5 6 > >>